History

Believe to have been built circa 1850 by local businessman Rufus Gibbs, the home has been a unique fixture on Highland Lake over the past 160+ years. This aerial view of Bridgton from 1888 shows the house (upper right corner) in it’s original form on Water Street (now Highland Road). The appearance has changed very little since it was built.

Bridgton_1888_web

Although very old, it has been home to only a handful of families, most notably the Hawkins family during the mid 1900’s and Hamilton Family from the 60’s thru 2011. Below are pictures of the house when purchased by the present owners in 2011.

House when purchased by original owners in 2011

House when purchased by current owners in 2011

Water view- the "ell across back was razed

Water view- the “ell across back was razed

Renovations took place from February-August 2012. Given its proximity to the water, the site posed design challenges and the original footprint was used. Designed by New York architect Brett Masterson and constructed by local builder Phil Douglass, many materials were salvaged including flooring, doors and original hardware. Additional salvaged materials including barn board, the fireplace mantle and stained glass were added. Maple flooring found throughout the house came from the Pepperell Mill in Saco Maine. Every room is unique and takes advantage of the amazing views and local scenery.

Removed "ell"

Street view of removed “ell”

Original family room- now dining, half bath and utility.

Family room- now dining, half bath and utility.

Room facing water- now dining room

Room facing water- now dining room

Smoking room- remains close to original

Smoking room- remains close to original

Stairway from original entrance- wall removed

Stairway from original entrance- wall removed

Original kitchen

Original kitchen- looking out to existing deck

Original gable artwork, preserved during renovation

Original gable artwork, preserved in renovation

Fireplace wood salvaged from original floors

Wood on fireplace salvaged from original floor boards +160 years old

Dining room addition

Dining room addition, taken from private beach

Original ell on structurally unsound stone foundation

Ell on structurally unsound stone foundation

View across back, garage remains (for now)

View across back, garage remains (for now)

View from original deck

View from original deck

Bedroom with exposed lathe

Bedroom with exposed lathe

Family room with overhead loft

Family room with overhead loft

Kitchen in progress

Kitchen in progress

House wrapped and ready for Hardiplank

House wrapped and ready for Hardiplank

The original house was seamlessly blended with the addition

The original house was seamlessly blended with the addition.

DSC02284

The new “ell” sits on an insulated concrete slab with radiant heat.

img_3278

The end result speaks for itself.